TURKECO Yesil Bina Danismanligi - Referanslar - Afyon Çimento İdari Binası | LEED Sertifikası, Enerji ve Termal Modelleme, Gün Işığı Simülasyonu
Afyon Çimento İdari Binası
08/04/2017
Eko Yapı Dergisi – Örnek Bir Belediye Binası: Küçükçekmece Belediyesi
10/04/2017
TURKECO Yesil Bina Danismanligi - Referanslar - Afyon Çimento İdari Binası | LEED Sertifikası, Enerji ve Termal Modelleme, Gün Işığı Simülasyonu
Afyon Çimento İdari Binası
08/04/2017
Eko Yapı Dergisi – Örnek Bir Belediye Binası: Küçükçekmece Belediyesi
10/04/2017

PLD Türkiye – Küçükçekmece Belediyesi Yeni Hizmet Binası

Küçükçekmece Belediyesi Yeni Hizmet Binası, belediyenin artan mekân gereksinimi sonrasında yeni bir yerde yeni bir anlayışla tasarlandı. Binayı çepeçevre dolaşan eğrisel cephe tümüyle camdan oluşmakta. Böylece hemen hemen bütün katlar doğrudan güneş ışığından yararlanıyor. Özellikle 2 katı yer altında olmak üzere toplam dokuz katı olan büro binası için bu yaklaşım son derece işlevsel. Aynı şekilde, belediye meclis binasının bulunduğu alan da tümüyle gün ışığını alan korunaklı bir iç avlu/galeri formunda. Binanın her iki yanında yer alan yedi katlı otoparkı ve tek katlı teknik hacimler binası gibi ışık alması gerekmeyen alanlarsa yer altında çözüldü.

Fotoğraflar: Cemal Emden

BRE-GLOBAL’in projeye özel hazırladığı “terzi usulü” kriterlere uygun tasarlanan yapı, Türkiye’nin ilk BREEAM sertifikalı kamu binası. Bir bütün olarak yeşil bina özelliği taşıyan yapıda, pasif iklimlendirme, atık su dönüşümü, ekonomik su kullanımı, doğal ışık, yeşil çatı, geri dönüştürülebilir malzemeler uygulanması gibi tasarımın her evresini kapsayan sistemler kullanıldı. Yapay aydınlatma sistemi de bu anlayış dahilinde, düşük enerjili kaynaklar tercih edilerek, bina genelinde DALI kontrol sistemi ile dim ve bölgelendirme kontrolleri yapılarak çözüldü.

Şeffaf dış cephe içerisindeki kütleler gün ışığında dışarıdan algılanırken, kendi iç pencereleri ile içerideki yaşantıyı da görünür kıldı. Geceleri ise, ayrı duran meclis kütlesi iki ayrı kota yerleştirilmiş wallwasher armatürler, ofis kütleleri ise iki katta bir bulunan gezi teraslarına gömülmüş up-light armatürler ile aydınlatıldı. Bu sayede iç cepheler homojen bir şekilde ışıklandırıldı ve binanın camdan yapılmış dış cephesi içinde, karanlıkta parlayan bir kandil gibi algılanmaları sağlandı. Bu şekilde gün ışığı olmayan zamanlarda da bina içi ortak alanlardaki görsel konfor seviyesi arttırılmış oldu.

Fotoğraflar: Selim Güneş

Binanın halk girişinde, kapıya doğru uzanan ışınsal kanallar içine yerleştirilmiş downlight’ların, ziyaretçileri danışmaya doğru yönlendirmesi sağlandı ve bu ışınsal kurgu,uygulamanın mümkün olduğu yerlerde devam ettirildi. Meclis kütlesi ile ofis blokları arasında kalan sirkülasyon alanında, taş kaplama duvar ile tavanın birleştiği yerde açılan kanallara yerleştirilen lineer LED profiller sayesinde duvarlar aydınlatılarak mekânın sınırları belirlendi. Bu sayede yürüme aksındaki ikili downlight armatürlerin sayısı azaltıldı. Sirkülasyon hattı dışında kalan armatürler ise ayrı olarak gruplandırılarak, istenildiği zaman kapatılabilmeleri sağlandı.

Bir dairenin merkez noktasından girilen açık ofis alanlarında, tavana ışınsal olarak yerleştirilen reflektörlü lineer sarkıtlar kullanılarak genel aydınlatma oluşturuldu. Cepheye bitişik yerleştirilen özel odalarda ise lineer armatürler açık ofislerdeki armatürlerin dikine çevrilerek; arası açılan akslardan doğacak karanlık noktalar ve cephede oluşabilecek istenmeyen yansımalar engellendi. Meclis kütlesinde birinci bodrum katta bulunan encümen odaları da aynı şekilde ışınsal yerleştirilmiş lineer armatürler ile aydınlatıldı. Bu odalar birleştirildiği veya bölündüğü zamanlarda bile aydınlatma karakterinin korunması sağlandı.

Fotoğraflar: Selim Güneş

Asansör hollerinde ise lineer armatürler reflektörlü değil opal kapaklı olarak kullanıldı ve daha yumuşak bir ışık etkisi sağlandı. Asansörler, asansör kapısının aksına yerleştirilen downlight armatürler ile vurgulandı.

Silindirik bir hacim olan meclis salonu, gün ışığı saatlerinde aydınlık bir mekân olmasına rağmen, meclis toplantılarının yapıldığı mesai saati sonrasında karanlık kaldığından yapay aydınlatmaya ihtiyaç duyuldu. Bunu sağlamak için salonda duvar ile tavanın birleşiminde dairesel ve mekânın ortasında dört adet dikdörtgen tavan ışıklığı kullanıldı. İç mimari ekibinin özel tasarımı olan kasnak, imalatçı ile beraber çalışılarak geliştirildi.

Çeperdeki tavan ışıklığı içine gizlenmiş modüler fleksi Power LED armatürler, doğal ışık etkisine benzer bir etki yaratabilmesi için lenssiz olarak seçildi. Bu armatürler dikey yüzeyleri aydınlatırken çatı ışıklığı da ışık ile doldurulup karanlık kalması önlendi. Bunlara ek olarak mekânın genel aydınlık seviyesini yükseltmek için tavanda geniş açılı downlight yerleşimi yapıldı. Meclis sıralarına tırmanan basamaklar, gizli aydınlatmalarla vurgulanarak yön bulmanın kolaylaştırılması amaçlandı.

Fotoğraflar: Selim Güneş

Binanın geri kalan kısımlarından ayrılan başkanlık katında, tavanlarda yer alan bronz kanallar içine siyah gövdeli sıva üstü downlight armatürler yerleştirildi. Bu sayede kat genelinde yaygın bir aydınlık yerine mekândaki aktiviteye göre bölgesel aydınlatma sağlandı. Sekreterya bölümünde yer alan iki çatı ışıklığı içine yerleştirilen aplikler ile, bu ışıklıkların altındaki bitkilerin gün ışığının olmadığı zamanlarda da aydınlatılması ve mekânın sınırlarını belirleyen taş kaplama duvarların ışıklandırılması sağlandı.

Peyzaj aydınlatmasında ise binanın görünürlüğünü engellemeyecek şekilde seçilen ağaçlar, kazıklı spotlar ile aydınlatıldı. Dairesel cam cephede istenmeyen yansımaları engellemek ve peyzaj alanında dolaşan ziyaretçilerin kamaşmadan rahatsız olmamaları için bu spotlar vizörlü olarak seçildi. Bu ağaçlar binanın doğu tarafında yer alan -tören alanı olarak da kullanılacak olan- sert döşemeli bölüme daha yoğun olarak seçildi. Binanın batı tarafındaki yumuşak döşemeli gezinti bölümünde ise ağaçlar seyrekleştirildi. Bollard’lar ve yere gömme armatürlerle de yürüyüş yollarının güvenliği ve genel oryantasyon sağlandı.

Fotoğraf: Cemal Emden

Projeye katılanlar:

İşveren: Küçükçekmece Belediyesi
Mimari tasarım: Mutlu Çilingiroğlu
Mimari proje ekibi: Mutlu Çilingiroğlu, Göksel Kılınç, Tülin Ulaş, Meltem Ergüler, Dağhan Çam, Merve İpek, Hüseyin Penbeoğlu, Betül Alioğlu
Proje yöneticisi: Küçükçekmece Belediyesi, Seyfullah Demirel, Tuncay Gürcan, Ferit Kahraman, Şerafettin Mataracı
Ana yüklenici: Yeni Yapı, Proje Koor. Mimar Sevil Gül
İç mimari: Arif Özden, Tanju Özelgin, Mutlu Çilingiroğlu
Aydınlatma tasarımı: ZKLD Studio-Zeki Kadirbeyoğlu; www.zkldstudio.com
Elektrik tesisatı: HB Teknik
Peyzaj: Arzu Nuhoğlu
Breeam danışmanı: Turkeco-Duygu Erten

Kaynak: https://pldturkiye.com/kucukcekmece-belediyesi-yeni-hizmet-binasi/