Türkiye’nin İlk Yerli Yeşil Bina Sertifikası ÇEDBİK Konut Tanıtıldı
01/12/2020
Çevreci ve Yeşil Bina NEDİR?
01/12/2020
Türkiye’nin İlk Yerli Yeşil Bina Sertifikası ÇEDBİK Konut Tanıtıldı
01/12/2020
Çevreci ve Yeşil Bina NEDİR?
01/12/2020

Dr. Duygu Erten, yeşil bina sektöründe işletmeye alma, devreye almanın önemini vurguladı

TURKECO Yeşil Akademi ve ÇEDBİK Kurucusu, Dr. Duygu Erten yeşil bina sektöründe işletmeye alma / devreye alma konusunun öneminin altını çizdi. Erten, ülkemizde uygulanan standart devreye alma/ kabul işlemlerini bir boyut öteye taşıyan Commissioning uygulaması, özellikle yeşil bina değerlendirme sistemlerinin önemli koşullarından biri olduğunu hatırlattı.

İyi yapılmış bir Commissioning uygulaması, sistemlerin ileriye yönelik bakım, onarım ve işletme maliyetlerini en aza indirecektir. Commissioning yetkili ve tecrübeli mühendislerle, uluslararası standartlara uygun olarak hizmet vermeyi gerektirir.

Erten ISKAV vakfının başlattığı TAD Test Ayar ve Dengeleme konusundaki çalışmanın ve sertifikalı profesyöneller yetiştirme hedefinin, yeşil bina sertifika sistemlerinin ön koşul olarak koyduğu Commissioning çalışmalarının önemli bir ilk adımı olduğunu söyledi.  LEED ve BREEAm gibi sertifikaların önkoşul olarak koyduğu Commissioning çalışmasının amacı binanın enerji ile ilgili temel sistemlerinin; bina sahibinin belirtmiş olduğu  gerekliliklere, proje tasarım kriterlerine ve teknik şartnamelerine uygun olarak  optimum verimlilikte performans sağlayacak şekilde imal edilip işletildiğinin doğrulanması olduğunu aktaran Erten, LEED’i veren USGBC ve BREEAM’i veren BRE GLOBAL ile  Çevre Dostu Yeşil Binalar (ÇEDBİK) üzerinden iletişime geçilerek Türkiye’de yapılacak İşletmeye alma çalışmalarında ISKAV üzerinden sertifika almış İşletmeye Alma Mühendislerinin  bu sertifikalarda tanımlanabileceğini, bu talebinde ülkemizde İşletmeye Alma çalışmalarınıda sertifikalı profesyönellerin kullanımını artıracağını aktardı.

Türkiye koşullarında ASHRAE’nin tanımladığı sürecin zorluklarına değinen Erten, bu sürecin  Türkiye’de devreye alma ve hidrostatik basınç testi ile karıştırıldığını belirtti.   ÇEDBİK’in ulusal sertifika komitesi İşletmeye Alma Komitesinin Commissioning kelimesini    Kontrol – İşletmeye Alma – Kabul (KİK) süreci olarak adlandırdığını aktaran Erten, bunun yeni bir terim olarak kullanımın sertifikalar kullanıldıkça yayılacağını belirtti.

Proje yönetim, planlama veya kontrol ekibinden yetkili bir kişi kontrol-işletmeye  alma-kabul (KİK) süreci sorumlusu olarak atanmasının ve bu sorumlunun bina enerji  sistemlerinin KİK sürecine önderlik etmesinin sürecin adımlarının sağlıklı ve disiplinli  bir şekilde ilerlediğini gözetmek ve ilgili ekipleri gerektiğinde koordine etmek için şart olduğunu da sözlerine ekledi.

Kontrol-işletmeye alma-kabul (KİK) süreci sorumlusu bina sistemlerinin tasarımını  veya taahhütünü yapan ekiplerden bir kişi olmamalı. Yapılmakta olan binanın tasarım veya taahhütünü üstlenmiş firmalardaki yeterli yetkinliğe sahip fakat, bu binaya  özel olarak tasarım veya taahhüt süreçlerinde görev almamış bir kişi KİK süreci sorumlusu olabilir.

Kaynak: https://enerjivetesisat.com/tesisat/hvac/4357-2015-12-11-00-22-22