ÇEDBIK Yönetim Kurulu Başkanı Duygu Erten oldu
24/11/2020
Build Upon Çalıştayları Tamamlandı!
24/11/2020
ÇEDBIK Yönetim Kurulu Başkanı Duygu Erten oldu
24/11/2020
Build Upon Çalıştayları Tamamlandı!
24/11/2020

Türkiye’nin yeşil dönüşümü konuşuluyor

ÇEDBİK’in düzenlediği 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi 20-21 Şubat’ta Türkiye’nin yeşil dönüşümü için yapı sektörünü bir araya getirdi.

Türkiye ve dünyadan sürdürülebilirlikle ilgili ‘sınırları aşan’ isimlerin konuşmacı olarak katıldığı, Ulusal Yeşil Bina sertifikası ve Yeşil okullar projesinin tanıtımının yapıldığı 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi 20-21 Şubat’ta Swissotel the Bosphorus’ta gerçekleşti.

Uluslararası ve Türk pek çok konuşmacıyı ve yaklaşık 900 katılımcıyı ağırlayan zirve, bu yıl da alanlarında uzman 100’den fazla önemli konuşmacıya ev sahipliği yaptı. Cüneyt Özdemir’in moderatörlüğünde zirve boyunca yaklaşık 40 oturum gerçekleşti. Türkiye Müteahhitler Birliği Binası ve Küçükçekmece Belediye Binası Türkiye’nin en iyi yeşil bina örnekleri olarak zirvede ödül aldılar.

Zirvede yenilenebilir enerji teknolojileri, sürdürülebilirlik,yeşil finansman, yerel yönetimler, STK ve meslek odaları, yeşil bina değerlendirme sistemleri, malzeme-inovasyon, yapıda kurallar, teşvikler, yönetmelikler, sürdürülebilir kentler ve toplumlar gibi konulara değinildi ; Türkiye’den ve dünyadan güncel sürdürülebilir projeler paylaşıldı. Sektörde sürdürülebilirliği teşvik edecek ‘Yapıda Sürdürülebilirlik Ödülleri’’nin tanıtımı da bu yıl 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde yapıldı.

Zirve’nin ana teması “Sürdürülebilirlik-Sınırları aşmak”
Yapı sektörü, son yıllarda “sürdürülebilir/yeşil bina” ve “sürdürülebilir/yeşil kent” kavramlarıyla gerek ulusal gerekse uluslar arası alanda performansının sınırlarını aşan örneklerle çıkıyor karşımıza. Bu çerçevede konferansın temel amacı, 21. yüzyılın başında Türkiye’de en iyinin yapılmasını teşvik etmek için ulusal ve uluslar arası alanda en iyileri bir araya getirerek; tasarımda sınırları aşan projelerin, yenilikçi fikir ve modellerin zirve katılımcılarına ilham vermesini sağlamaktı.

3.Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi 20 Şubat 2014’te ÇEDBİK Onursal Başkanı & TEKFEN ve TEMA’nın kurucusu Nihat Gökyiğit, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Duygu Erten, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, TMB Başkanı Emin Sazak ve ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Selçuk Avcı ve Koray Uygur’un açılış konuşmalarıyla başladı.

İlk günün en çok ses getiren konuşmacılarından biri, İngiltere’nin ‘en yeşil’ mimarı seçilen ZEDFactory Kurucusu Bill Dunster’dı. Sıfır karbon konutlar üzerindeki çalışmalarıyla dünyaca ünlü olan Dunster’ın Earth Centre, SkyZED Flower Tower, Velocity – High Denisty Developement, Zed Pavilion Shangai gibi projelerde imzası bulunuyor ve kendi inşa ettiği ve ‘Hope House’ adını verdiği evi düşük enerjili yaşam alanlarının bir prototipi olarak biliniyor. Akademisyen ve danışmanlarla beraber çalışarak çevreyi en az etkileyecek, sıfır karbon tasarımlar üzerine yoğunlaşan Dunster’ın sürdürülebilirlikle ilgili pek çok ödülü de bulunuyor.
Zirvenin ilk gününde ÇEBİK Başkan Yardımcısı Selçuk Avcı moderatörlüğünde Yüksek Performanslı Binalar NSHM Kurucusu Nevzat Sayın , Tabanlıoğlu Mimarlık’tan Murat Tabanlıoğlu , Kreatif Mimarlık’tan Aydan Volkan ve Altensis’ten Berkay Somalı’nın katıldığı bir oturumda tartışıldı.

Amerikan Gensler tarafından tasarlanan, transparan spiral formuyla Shanghay’ın şehir siluetinin en ikonik ve çarpıcı binalarından 121 katlı, 632 metre uzununluğundaki çevre dostu Shanghai Tower’ın tasarım direktörü Duncan Swinhoe ise Sürdürülebilir Dikey Kent başlığı altında zirvede sunum yaptı.

‘Sürdürülebilir Yapılar İçin Malzemeye İnovatif Yaklaşım’ ÇEDBİK Başkan Yardımcısı Koray Uygur moderasyonunda Alman Yapı ve Çevre Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi Dr.Hartmut Walther , AKÇANSA ‘dan Arvid Stjernberg ve Kerpiç yapı teknolojilerinden Prof.Dr.Bilge Işık ‘ın konuşmacı olduğu bir oturumda ele alındı.

Sürdürülebilirlik konusunda Medyanın Rolü panelinde Cüneyt Özdemir, Güven İslamoğlu, Uğur Tanyeli ve Oya Ayman Türkiye’de yapı sektörünün sürdürülebilir dönüşüm sürecinde medyanın rolünü tartışlar.
Sürdürülebilir Finansman & Yasal çerçeve & Teşvikler konusu MWH Türkiye Ülke Müdürü Murat Sarıoğlu moderasyonuyla Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Bölüm Yöneticisi Adonai Herrera-Martínez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ali Murat Becerikli ve Şekerbank ‘tan Erkan Subaşı’nın katıldığı bir panelde konuşuldu.
Zirvenin ilk günü kapanış sunumunu ‘Yağmur+Futbol = Hayat/ PITCHAfrica’ projesiyle Professör David Turnbull yaptı. 1.8 milyon litre yağmur suyunu toplayıp filtreleyerek yıl boyunca her gün 1000 Afrikalı için temiz içme suyu sağlayabilecek futbol sahası Pitch Africa projesinin yaratıcısı akademisyen Professör David Turnbull sunumunda yağmur suyunun en önemli yenilenebilir kaynak olduğunun altını çizerken, binaların hava koşullarını dışarıda tutmak yerine içeri almaları, bunu yapmak içinde yağmur suyunu biriktirecek alanı maksimize etmek, uygun boyutlarda bir tank ya da sarnıç inşa etmek, buğulaşmayla ortaya çıkan kaybı azaltmak, maliyeti azaltırken hacmi arttırmak ve yer açmak gerektiğini anlattı.

Dünya Yeşil Binalar Konseyleri Zirve’de buluştu
Avrupa Bölgesel Ağı’nın (ERN) senelik toplantısı 3. Uluslar arası Yeşil Binalar Zirvesi kapsamında ilk kez Türkiye’de gerçekleşti.

Dünya Yeşil Binalar Konseyleri Avrupa Bölgesel Ağı (WGBC-ERN), Avrupa’da 30’dan fazla ulusal Yeşil Bina Konseyini ve 3,500 ‘den fazla üye firmayı temsil eden uluslar arası bir ağ. Avrupa’da bina sektörünün tüm paydaşlarını temsil eden ve Türkiye Yeşil Binalar Konseyi’nin (ÇEDBİK) de dahil olduğu bu ağın 2014 yılındaki ilk toplantısı, 20 Şubat 2014 tarihinde Zirve’ye paralel olarak ÇEDBİK ev sahipliğinde Türkiye’de düzenlendi. ERN Toplantısına DGNB CEO’su Dr. Christine Lemaitre, İngiltere Yeşil Binalar Konseyi Politikalar Direktörü Paul King, Dünya Yeşil Binalar Konseyi Politikalar Direktörü James Drink Water, Macaristan Yeşil Bina Konseyi üyesi Joseph Marfi , Sürdürülebilir Mimari Direktörü Johannes Kreissig ve Fransa, İspanya, Almanya gibi ülkelerin Yeşil Bina Konseyleri üyeleri katıldı.

Kaynak: https://www.bthaber.com/turkiye-nin-yesil-donusumu-konusuluyor/